Yüksekova Güncel

Ekin Wan anmasında barış çağrısı

Genel

Kadın Özgürlük Meclisi çağrısıyla Muş’un Varto ilçesinde bir araya gelen kadınlar, işkenceyle katledildikten sonra cenazesi çırılçıplak halde teşhir edilen YJA Star Gerillası Ekin Wan’ı (Kevser Eltürk) andı.

 Bugün yüzlerce kadın, Ekin Wan’ın Varto’da katledildiği yere yürüdü. Anmaya kadın örgütü temsilcileri, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Pervin Buldan, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse ve  DİSK temsilcileri katıldı. Kadınlar anma boyunca sık sık “Varto halkı yalnız değildir”,  “Ekin Wan onurumuzdur”, “Katil devlet” sloganı attı.

Anmada yapılan açıklamada “Varto’ya kör kalmak bugün savaşa, taleplere kör kalmaktır.

Barış bayrağını kadınlar tutuyor, barış da kadınlarla beraber büyüyecek. Biz barış istiyoruz” denilerek barış vurgusu yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise “İşkence edilen Ekin Wan, erkek egemen zihniyetin kadını nasıl gördüğünün resmidir. Biz bu zulme izin vermeyeceğiz. Barış kazanacak” dedi. Konuşmaların ardından kadınlar, beyaz tülbentleri alana bıraktı ve ilçe merkezinde yanan evlerin sahipleri ziyaret edildi./EVRENSEL


‘DEVLET İŞKENCEYE SOYUNDUĞUNDA KADINLAR DİRENİŞİ GİYİNİR’

Ankara Kadın Platformu da Ekin Wan için bugün Yüksel Caddesi’nde bir araya gelerek eylem yaptı.  ‘Devlet işkenceye soyunduğunda kadınlar direnişi giyinir’ pankartı açan kadınlar Türkiye coğrafyasının her yanına barışın sesini taşımaya devam edeceklerini dile getirerek “Barış için direneceğiz dedi. Burada kadınlar adına konuşan Pelin Kalkan, savaşın Türkiye’nin dört bir yanında kadın bedenini hedef alarak derinleştiğini söyleyen Kalkan, Kevser Eltürk’ün çıplak bedeninin fotoğraflarını sosyal medyada yayımlayan zihniyetin tecavüzcü erkek egemen zihniyet olduğunu ifade etti. Kalkan sözlerini şöyle sürdürdü: Bu savaş yalnızca halklara değil, topluma ve kadınlara karşı açılmış bir savaştır. Ekin Wan’a yapılan saldırı toplumu ve kadınları aşağılama, korkutma, sindirme çabasıdır.

Tecavüz suçu işleyen Dönemin Komutanı Musa Çitil’in terfi ettirilerek Diyarbakır’a atanması, Mecliste kadın vekilleri susturma çabaları, toplusözleşme görüşmelerinde sendika kadın sekreterinin konuşturulmaması, yaylaların ranta çevrilmesine direnen Havva Ana’nın valilik tarafından tehdit edilmesi, erkek ve devlet şiddetinin kadınlara nasıl döneceğini gösteriyor.” İktidarın kadınları “feda edilecek” çocuklar doğuracak, bir sınıra çekmek istediğini belirten Kalkan, kadınlar için savaşa, gericiliğe, ırkçılığa, erkek egemenliğine direnmenin bir zorunluluk olduğunu söyledi./ANKARA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.