İtalya’da yayın yapan La Republica gazetesine seçimlerle ilgili konuşan Bağış, seçim sonuçlarının Erdoğan için bir başarı olduğunu savunarak, “AKP baskın olan partidir, bu seçimlerden de zaferle çıktı. Bu, Erdoğan için 10. zafer. Bu demek oluyor ki seçmenlerin çoğu, istikrar istiyor” ifadelerini kullandı.
HDP’nin Meclis’e girmesi
Kürtlerin yoğunlukta olduğu bir partinin (HDP) Meclis’e girmesine ilişkin nasıl değerlendirdiği sorulan Bağış, “Çok ilginç gibi. Bu, halkın ne sağ ne de sol muhalefetten, yani ne sosyal demokratlardan ne de milliyetçilerden memnun olduğunu gösteriyor. Bu nedenle insanlar mecliste üçüncü bir muhalefet partisi istiyor. Sağ da sol da bu sonucu analiz etmeli” diye konuştu.
AB’yle ilişkiler
Bağış, “Türkiye’nin AB rüyası halen diri. Bu seçimler gösterdi ki Türkler müreffeh (refah içinde) bir ülke istiyor” dedi.
Otoriterleşme sorusuna yanıt
Bağış, otoriterleşme sorusuna ilginç bir yanıt verdi. Bağış şöyle konuştu: “Türkiye demokratikleşme sürecinde, bu süreç bir gecede gerçekleşmez. Tarihten biliyoruz ki buna benzer geçiş süreçleri şiddetle de olmuştur. Gerekli kurumları yaratmak ve çoğulcu bir toplumu inşa etmek zaman ister. Bu, demokratik dönüşümün bir gecede olmadığı anlamına geliyor. Biz sadece uzun bir sürecin başındayız. Bu süreç, alt üst edilebilecek bir süreç değildir.”
Gezi direnişi hakkında değerlendirme
Gezi Parkı direnişi ile ilgili, “İki yıl önce Gezi Parkı protestoları oldu. Sosyal ağlar aracılığıyla seferber olunan, barışçıl bir ayaklanma idi, ama sonra bu susturuldu. Bu yeniden yaşanabilir. Korkmuyor musunuz” sorusuna Bağış, şöyle yanıt verdi:
“Bu, saati geri alamamanız gibi bir şey. Sosyal medya üzerinden seferber olmayı öğrenmiş, kendi sesini ve değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız. Bu şekilde, risklerle, değişimlerle ve aynı zamanda fırsatlarla dolu, geri dönüşü olmayan bir sürecin önünde kendimizi buluruz. Asıl büyük zorluk, değişim anını kaçırmama kapasitesine sahip olmaktır.”İmc