Yüksekova Güncel

DTK bileşenleri: Federal sistem Ortadoğu'ya örnek modeldir

Genel

DTK bileşenleri, Rojava-Kuzey Suriye'de ilan edilen federal sistemin desteklenmesi ve savunulması çağrısında bulundu.

Rojava'da yaşayan birçok halk ve inanç grubunun, ortak yaşamın kurulmasında en büyük adımlardan biri olan federasyonun ilanına olumlu tepkiler devam ediyor. Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi'ni değerlendiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bileşenleri, federasyonu tüm Ortadoğu halklarına örnek teşkil edecek bir adım olarak nitelendirdi. 

'Ortadoğu'ya örnek olacak'

Demokratik İslam Kongresi (DİK) Şura Üyesi, Hatice Seviktek, Rojava direniş ruhunun bütünleşerek devrimleştiğini, bunun sonucunda da bütün halkları, inançları ve kültürleri kapsayan federasyonun ilan edildiğini söyledi. Federasyonun Ortadoğu halkları için örnek olması temennisinde bulunan Seviktek, dört parça Kürdistan başta olmak üzere Ortadoğu'ya öncülük edeceğinin sonsuz inancını taşıdığını ifade etti. 

'İnsanlığa hizmet edecek'

DTK İnançlar Komisyonu Üyesi Gafur Türkay, Rojava'da sadece Kürtlerin yaşamadığını birçok halkların yaşadığını anımsatarak, ilan edilen federasyonun herkesin kendini bulabileceği bir zemin olacağını ve bütün insanlığa hizmet edeceğini söyledi. Federasyonun Rojava halklarına özgürlük ve barış getirmesi temennisinde bulunan Türkay, Türkiye cephesinde federasyonu kabul etmeyenlerin de ileriki dönemlerde kabul edeceklerin söyledi. 

'Bölgesel güçlere Rojava her zaman tehditti'

Federasyonun ilan edilen kantonların devamı olduğunu söyleyen EMEP Kürdistan Örgütü Yöneticisi Yusuf Karataş, Rojava'daki özekliğin inşası, halkların birlikte yaşaması, kendi geleceğini birlikte belirlemesi sürecinin Türkiye başta olmak üzere çeşitli bölgesel güçler tarafından sürekli bir tehdit olarak görüldüğü hatırlatmasında bulundu.

'Yol gösterici bir adımdır'

Karataş konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Federasyonu Suriye'nin geleceği bakımından demokratik iradeyi yok sayan onu görmezden gelmeye çalışılan yaklaşımlar karşısında halkların ortak tutumu ve geleceğini belirleme noktasında önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ve çok önemsiyoruz. Sadece Suriye'nin değil bölgenin geleceği bakımından halkların kendi geleceğini özgürce belirlemesi bizce bölgedeki sorunların temel ilkesidir. Desteklenmesi ve savunulması gereken halkların geleceği bakımından da yol gösterici bir adımdır." 

'Türkiye yenilmeye mahkumdur'

Türkiye'nin federasyonu hedef alan açıklamalarına da değinen Karataş, açıklamanın Türkiye'nin Rojava üzerinde yürüttüğü politikadan bağımsız olmadığını, Türkiye'nin bu tür gelişmeleri engellemeye çalıştığını söyledi. Karataş, "Ancak şu da bir gerçektir ki mevcut durumu tersine çeviremeyecek bir güçtedir. Bu arayışlar nafiledir, halkların özgürlüğünü demokratik geleceği tanımak yerine böylesine yok etmeye ve savaşa yönelik tutum kaybedecektir. Türkiye'nin Rojava politikası yenilmeye mahkumdur" dedi. 

'Halklar açısında önemli bir adım'

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya ise, Rojava'nın verdiği mücadele sonucu federasyonun ilan edildiğini belirterek, federasyonun ilanını çok önemli bir adım olarak gördüklerini vurguladı. Karakaya, federasyonu Rojava'da yaşayan tüm halkların kendi ortak iradesini kapsayan örnek bir model olduğunu ifade etti. 

'Avrupa ülkelerini etkileyecek bir gelişmedir'

Federasyonun Ortadoğu başta olmak üzere Avrupa ülkelerini de etkileyecek bir gelişmeyi sağlayacağını ifade eden Karakaya, "Federasyon emperyalist güçlerin çokta kabul gördüğü bir durum değildir. Kendi çıkarlarını düşünen bir adım da değildir. İlan edilen Federasyon konusunda devletlerin bundan sonra saygı göstermesi ve kabul etmesi gerekir" diye konuştu. Karakaya, federasyonun Kuzey Kürdistan'da hayat bulması temennisinde bulundu./DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.