10 SANTİMETRE TOPRAĞIN ALTINDA BULUNDU
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, dokuma tanrıçası Athena'nın ve Janus'un heykel başının 12 yıl önce kaçakçıların bulup sakladığını belirterek, "Athena heykel başı bir genç kız gibi yapılmış. Çok hisli, çok kaliteli bir heykel başı. Bu heykel başının bulunması kazı heyeti olarak bizleri çok sevindirdi. Bu heykel başını bulmamız çok enteresan oldu. Bunu biz Stadyum Caddesi kazılarında Janus'un heykel başıyla birlikte bulduk. 10 santimetre toprağın altına özenle konulmuş şekilde bulduk. Kazılar 12 yıl önce başladı ve güvenlik önlemi alındı. Kaçakçıların aynı zamanda bunları bulup güvenlik nedeniyle çıkaramayınca buraya sakladıklarını düşünüyoruz. Herhalde satmak için pazar arıyorlardı. Ancak biz kazıya başlayınca bir daha buraya gelemediler. Biz tam 12 yıl sonra bu heykeli bulmuş olduk. Bu da bizi çok sevindirdi. İyi ki sakladıkları yerden alamamışlar. İki güzel eseri Denizli'ye kazandırmış olduk" dedi.
Dokuma Tanrıçası Athena ve Janus'un heykel başlarının çok önemli antik eserler olduğunu söyleyen Şimşek, "2015 yılının güzel buluntularından bir tanesi de kentin dokuma tanrıçası olan Athena'nın çok kaliteli, M.S. 2. yüzyılda yapılan başının ortaya çıkarılmasıdır. Stadyum Caddesi kazılarında bulduk bu heykel başını. Laodikya Antik Kenti'nin buluntuları bugünkü Denizli'nin geçmişinin binlerce yıl öncesine dayanan somut şeylerini de ortaya çıkarıyor. Bu bölge antik dönemde çok önemli bir tekstil merkeziydi. Daha önceleri bölgede dokuma tezgah ağırlıkları bulunmuştu. 1500 yıllık yün kumaşlar ve boya malzemeleri de yine kazılarda bulunmuştu. Kentte dokuma tanrıçasının çok sevildiğini anlıyoruz" diye konuştu. Şimşek, kazılarda Janus ve Athena heykel başlarının yanı sıra üç heykel başı ve güneş saatinin de gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
8 YILDA 2 BİN 300 ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, Laodikya kazılarına 2008 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol gereği destek verdiklerini ve antik kentin güvenliğini de sağladıklarını belirtip, "Gün yüzüne çıkarılan bu eserleri gördükten sonra 'İyi ki bu protokolü imzalamış, iyi ki kazılara destek olmuşuz' diyorum. 8 yılda antik kentte 2 bin 300 eser gün yüzüne çıkarıldı, Denizli'ye ve ülkemize kazandırıldı" dedi.