Yüksekova Güncel

Cumartesi Anneleri: Sizi ve sizi katledenleri unutmayacağız

Genel

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 551'inci haftasında 19 Ekim 1995 sabahı gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 551'inci haftasında 19 Ekim 1995 sabahı gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un akıbetini sordu. Kayıp yakınları eylemde, Ankara katliamında yaşamını yitirenleri Barış Annesi Meryem Bulut şahsında anarak, "Sizi unutmayacağız ve unutturmayacağız. Susmayacağız ve sizi kaybettirenlere inat gözlerinin içine baka baka katilsiniz diyeceğiz" dedi. 

Gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayetle katledilenler için adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 551'inci haftasında da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Failler belli, kayıplar nerede?" pankartının açıldığı eylemde, kayıplarının fotoğrafları ve adalet arayışlarının simgesi haline gelen kırmızı karanfiller taşındı. Cumartesi Anneleri eylemlerinde Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenlerini ve Meryem Bulut'u andı. Eyleme HDP İstanbul milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Filiz Kerestecioğlu'nun yanı sıra Gülsüm Elvan ve Sami Elvan da katıldı.

'Kürt ve Kürdistan halkı her zaman var olacaktır'

İlk olarak konuşan Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe, Ankara Katliamı'nı kınayarak, Türkiye devletinin yıllardan beri kan akıttığını ifade etti. Devletin Kürt halkını hiçbir zaman yok edemeyeceğinin altını çizen Zübeyde, "Erdoğan Kürtler öldüğü zaman seviniyor. O sanıyor ki Kürtler toprağa gömülüyorlar. O bilsin ki onlar toprağa gömüldükleri zaman yeşeriyorlar. Kürt ve Kürdistan halkı her zaman var olacaktır. Her zaman yeşerecektir ve Erdoğan da cevabını 1 Kasım'da alacaktır" dedi. 

'Acımız aynı fakat öfkemiz daha büyük'

Gözaltında kayıp Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, ailelere seslenerek, "Acılarımızı birleştirelim. Bu zulme ancak böyle dur diyebiliriz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem başbakanlık hem de cumhurbaşkanlığı yaptığını belirten Hanife, "Abdullah Gül zamanında meclisten sarayı yönettin. Şimdi de saraydan meclisi yönetiyorsun" şeklinde konuştu. Hanife, Türkiye'de adaletin olmadığına vurgu yaparak, acılarının her zaman aynı olduğunu fakat öfkelerinin gün geçtikçe arttığını söyledi.

'Yaşamını yitirenler bu şeref bayrağını taşıyarak aramızdan ayrıldılar'

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, devletin katliamları üstlenme ya da failleri bulma mekanizmalarının çalışmadığına dikkat çekerek, Ankara Katliamı'nda yaşananların çok acı şeyler olduğunu ifade etti ve "Bu topraklar umudun ve barışın toprakları olana kadar mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu. Gözaltında kayıp Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun ise, "Haftalardır burada toplanıp elimizde taşıdığımız fotoğraflar, kimlik ve dil mücadelesinin onur ve şeref bayrağıdır" diyerek başladığı sözlerine, "Yaşamını yitirenler bu şeref bayrağını taşıyarak aramızdan ayrıldılar. Bizler ise onları unutmayacağız" diye devam etti.

'Sizi unutturmayacağız'

Galatasaray Meydanı'nda her hafta adı ya da sanı bilinmeyen kayıplar için oturulduğunu bildiren Hanım, hiçbir zaman kayıplarını unutmayacaklarını ve her hafta Galatasaray'da olacaklarını ifade etti. Hanım, içlerinin acı ve öfke ile dolu olduğunu söyleyerek, "Bizi susturmaya niyetli ve meyilli olanları korutmak için biz buradayız. Siz hala yoksunuz demek için buradayız" dedi. Gözaltında kaybedilenlere ve yaşamını yitirenlere söz verdiklerini belirten Hanım, "Sizi unutmayacağız ve unutturmayacağız. Susmayacağız ve sizi kaybettirenlere inat gözlerinin içine baka baka katilsiniz diyeceğiz" şeklinde konuştu.

'Devlet bu katliamın hesabını vermek zorundadır'

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Zeynep Ceren Boztoprak, 551 haftadır devlet kaynaklı bir insanlık suçu olan gözaltında kaybetme gerçeğini toplumsal hafızada yaşatmak için Galatasaray'da olduklarına değinerek, "551 haftadır 'Bu topraklarda demokratik bir rejim yok. Devleti yönetenler, evrensel hukuku, temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına alarak suç işliyor' diyoruz" dedi. Ankara Katliamı'nı kınadıklarını ifade eden Zeynep, yaşamını yitirenleri unutmayacaklarını dile getirdi. Zeynep, devletin evrensel hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda Ankara Katliamı'nın gerçekleşmeyeceğini bildirerek, "Vatandaşların hayatını kayıtsız şartsız korumakla yükümlü olan, bunun için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlü bulunan devlet, bu katliamın da hesabını vermek zorundadır" şeklinde konuştu.

'Faillerin peşinde olmaktan vazgeçmeyeceğiz'

Zeynep, gözaltında kaybedilişinin 20'inci yılında Fehmi Tosun için toplandıklarını belirterek, Fehmi Tosun'un gözaltına alınış ve sonrasındaki hukuki süreci anlattı. Fehmi Tosun'un failleri ve sorumlularının hala korunmaya devam ettiğinin altını çizen Zeynep, "İnsan Hakları Derneği avukatları ve Tosun ailesi hala yasal başvurularını sürdürüyor. Fehmi Tosun, ailesine teslim edilinceye kadar, onu kaybedenler hesap verinceye kadar biz onu aramaktan, faillerinin peşinde olmaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi./JİNHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.