Yüksekova Güncel

'Ceylanpınar'da DAİŞ'in hücre evleri var'

Genel

DAİŞ üyesi olduğu iddia edilen 45-50 kişilik grubun yurttaşların tepkisinin ardından ortadan kaybolduğu Ceylanpınar'da halk tedirgin.

Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, geçtiğimiz günlerde DAİŞ üyesi olduğu belirtilen 45-50 kişilik grubun yurttaşların tepkisinin ardından ortadan kaybolması tedirginlik yaratmaya devam ediyor.

Cizîr Kantonu'na bağlı Serêkaniyê kentinin hemen karşısında bulunan ilçede, Antep, Urfa ve Adıyaman kentlerinde olduğu gibi çetecilere ait hücre evlerin bulunduğunu savunan halk, akraba ve yakınlarının yaşadığı Serêkaniyê'ye yapılacak bir saldırının doğrudan kendilerine yapılmış olacağını belirtiyor. 

Tüm ilçenin tedirgin olduğunu dile getiren DBP İlçe Eşbaşkanı Mustafa Simav, gözaltına alınanlara da herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmadığını belirtti.

Yetkililerin söz konusu kişilerin "çalışmaya gelen işçiler" olduğunu ileri sürdüğünü söyleyen Simav, "Neredeyse tamamı işsiz olan bir ilçede iş olsa buradaki insanlar çalışırdı. Bu insanların karşı tarafa geçirilmek üzere Ceylanpınar'a getirildiği belli. Serêkanyê'de Kobanê'deki gibi bir katliam planlanıyordu. Halk ciddi bir tepki gösterdi. Çünkü karşı taraftaki insanlarla buradaki insanların tamamı yakın ve akrabalar. Hiç bir geçerliliği olmayan tellerle bu insanları birbirinden ayırmazsınız. Oraya yapılan her saldırı aynı şekilde bize de yapılıyor" diye konuştu. 

'Ceylanpınar'da hücre evleri var'

Çete üyelerinin sınırdan geçirildiğine işaret eden Simav, ilçede çetelere kaldığı tespit edilen hücre evlerinin olduğunu söyleyerek, "Şu an Ceylanpınar'da bu çetecilere ait tespit edilmiş hücre evleri var. İlçedeler ve korunuyorlar. Bu nedenle bütün Ceylanpınar halkı tedirgin durumda. Serêkaniyê'de herhangi bir saldırıda burada da çok büyük galeyan yaşanır. Savaş ortamı gelişir" dedi. 

Çetecilerin işçi olarak geldiği iddiası

Yaklaşık 15 gün önce ilçenin girişinde bulunan TOKİ evlerinin hemen önünde bulunan Mezopotamya Parkı'nda görülen ve görgü tanıklarının ifadelerinden DAİŞ üyesi oldukları iddia edilen grubun bir bölümü olay yerine gelen araçlarla kaçarken, 10'a yakının ise polisler tarafından gözaltına alınmıştı. 

'Kobanê'de olduğu gibi bir katliam yapma peşindeler'

Cafer Güven isimli yurttaş da şimdiye kadar defalarca ilçede benzer durumların yaşandığına dikkat çekerek, yetkililerin her defasında bu kişilerin çadır kamplarda yaşayan Suriyeliler olduğunu öne sürerek olayın üzerini kapatmaya çalıştığını belirtti. İlçede yaşayan herkesin Ceylanpınar'da çok sayıda çetecinin var olduğunu bildiğini dile getiren Güven, "İlçe sakinleri olarak çok tedirginiz. Çünkü er veya geç bu çeteciler bir şey yapacak. Bunlar sınırdan Serêkaniyê'ye geçirilerek daha önce Ellok ve Til Xalef bölgelerinde ya da son Kobanê katliamındaki gibi bir katliam yapmaları sağlanmaya çalışılıyor. Burada bir şeyler yapmanın peşinde oldukları çok açık, bu nedenle hem bu tarafta hem de diğer tarafta insanların mutlaka tedbirli olması gerekiyor" diyerek, halkı tedbirli olmaya çağırdı. İlçede kim olduklarını bilmedikleri sayısız insanın bulunduğunu ifade eden Güven, "Caylanpınar'da şu an kim olduğunu bilmediğimiz o kadar çok esrarengiz insan var ki insanların tedirgin olması çok doğal. Mesela son olayda ortadan kaybolan, şehrin içine kaçan çeteciler şu anda nerede diye sormak lazım. Burada gözaltına alınanlar götürülüp başka bir mahallede serbest bırakılıyor " ifadesinde bulundu. 

'Devlet desteğini kesmeli'

Aşağı Doruklu (Humera Jêrîn) Mahallesi'nde yaşayan Halil Doyulmaz isimli Arap yurttaş ise, "Ceylanpınar üzerinden Serêkaniyê'ye yapılacak saldırı aslında bize yapılmış olacak" diyerek, sınırın diğer tarafında yaşayanların akrabaları olduğunu vurguladı. Doyulmaz, "Diğer tarafta yaşayanların hepsi akrabamız, dostumuz, kirvemiz ve yakınımız. Bunlar İslam adı altında sınırı geçecek orada akrabalarımızı dostlarımızı katledecek. Bunların hiç birinin Müslümanlıkla yakından uzaktan alakası yoktur. Bunların Ceylanpınar'a getirilmesinden çok rahatsız ve çok tedirginiz" dedi. 

Devletin çetecilere desteğini kesmesi gerektiğini vurgulayan Doyulmaz, "Bunlar Suriye'den sonra bize, Türkiye'ye dönecek. Orda yaptıklarını burada da yapacak ve insanları öldürecekler. Baştakiler bunlara engel olmalılar, desteği kesmeliler ki yarın öbür gün burası da Suriye gibi olmasın" ifadesinde bulundu./
BestaNüçe

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.