Yüksekova Güncel

Cami ile minare arasından yol geçiyor

Genel

BURSA'daki ilginç mimarisi ile dikkat çeken 618 yıllık Timurtaş Paşa Camii ile minaresi arasından yol geçiyor.

Camiden ayrı olan minarenin altı ise şadırvan olarak kullanılıyor. 20 yıldır camide imam olarak görev yapan İsmail Çakır, "Bugüne kadar 4 camide imamlık yaptım. Ancak minaresi camiden ayrı olan bir yapı hiç görmedim. 1995 yılında Timurtaş Camii'ye atandığım zaman gördüm" dedi.

Merkez Osmangazi ilçesi Demirtaş Mahallesi'nde bulunan Timurtaş Paşa Cami ile minare arasından araç yolu geçiyor. 618 yıllık caminin minaresinin altı ise abdest almak için şadırvan olarak kullanılıyor. İmam İsmail Çakır, mabedin tatilci ve turistlerin ilgisini çektiğini anlatırken şöyle dedi:

"Şu ana kadar 4 camide imamlık yaptım. Ancak, minaresi camiden ayrı olan bir yapı hiç görmedim. 1995 yılında Timurtaş Camii'ne atandığım zaman gördüm. Minaresi Türkiye'de bir benzeri yok. Aradan yol geçiyor. Özel günlerde minarelerdeki şerefelerimiz yanıyor. Bazen minareden ezan da okuyoruz. İlginç mimarisi ile dünya çapında ün yapan camimiz, cuma namazları başta olmak üzere önemli gün ve gecelerde dolup taşıyor."

MİNARE RESTORE EDİLECEK

Demirtaşpaşa Mahallesi Muhtarı İhsan Tozaklı, yazışmalar sonucunda cami minaresinin restore edileceğini belirtirken, "Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe minarenin restore edilmesine sıcak bakıyor. Önümüzdeki aylarda çalışmaların başlayacağını tahmin ediyoruz" dedi. 

TARİHİ CAMİNİN HİKAYESİ 

Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre cami, 1389-90 yıllarında Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey tarafından veya Yıldırım Beyazıt'ın emiri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırılmış. Ters T, tabhaneli camiler grubundan olan caminin ortasında merkezi bir kubbenin yanlarında üzerleri tonoz örtülü doğu batı eyvanları yer alıyor. Yanları kapalı olan son cemaat yerinin ön yüzünde tuğla örgülü motifler işlenmiş. Tuğla dizili kesme taştan yapılan cami, üç sıra tuğla ve bir sıra taş dizisi şeklinde devam etmekte. Timurtaş Paşa Camii'nin en ilginç yönlerinden birisini minaresi oluşturuyor. Minare yapıdan ayrı olarak caminin kuzeyinde birbirlerine kemerlerle bağlı altı adet tuğla ayak üzerine oturtulmuş. Minare kaidesini oluşturan bu ayakların ortasında da bir şadırvan bulunuyor. Osmanlı mimarisinde bir benzerine daha rastlanmayan bu minare Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği tarafından 1966 yılında onarılmış. Kaide üzerinde kesme taş örgülü altıgen bir kısımdan sonra zencirek motifleri ile bezeli, tuğla gövdeli minare yükseliyor. Minarenin şerefe altı dört sıra kirpi saçakla hareketlendirilmiş. Minarenin gövdesinde bulunan tuğla örgüler petek kısmında da devam ediyor. Ayrıca bahçe içinde Timurtaş Paşa'nın mezarı bulunuyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.