Yüksekova Güncel

Asurî köyü kül oldu!

Genel

Çalışkan Hudut Taburu'ndan atıldığı belirtilen havan topları sonucu Cudi Dağı'nda çıkan yangın, yaşam alanlarını kül etti. Birçok canlıyı yok eden yangın, en çok Asurîlerin yaşadığı Aksu (Herbol) köyünü vurdu.

 Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Çalışkan (Gite) beldesinde bulunan Hudut Taburu'ndan atıldığı belirtilen havan toplarının neden olduğu yangın, 90'lı yıllarda boşaltılan ve dört yıl önce dönüşlerin yapıldığı Asurîlerin yaşadığı Aksu (Herbol) köyünü küle çevirdi.

Dört yıl önce geldiği köyünde yeniden yaşamı inşa eden Pitros Karatay, dört yıldır kendi imkânlarıyla yaratıkları yaşam alanının kül olduğunu söyledi. Cudi Dağı'nda yangının çıktığı an köyde olduğunu belirten Karatay, ilk önce bir patlama sesinin geldiğini ve ardından aydınlatma fişeklerinin atıldığı Damlaca (Silip) köyü kırsalında yangın çıktığını dile getirdi. Karatay, ikinci bir patlamanın köylerinin yukarısında bulunan Xêwrênê alanında yaşandığını kaydetti.

'Yangınlar dönüşü engellemeye dönük' 

Yangının bilinçli bir şekilde çıkarıldığını ifade eden Karatay, bu yangınla yıllar sonra köye dönüşlerin başlamasını engellemek amaçlı olduğunu söyledi. Karatay, "Köyünüze döndüğünüzde tarım, hayvancılık yapamıyorsanız, dağın ve doğanın hiçbir şeyinden faydalanamıyorsanız, sizin yaşama şansınız yok orda. Dolaysıyla ağacı, hayvanları, bütün canlıları yok ettiler. İnsanlar küllerle beslenecek değil. Bu yangınlar bilinçli yapılıyor. İnsanların kendi köylerine geri dönmemeleri için bir sindirme ve provokasyondur" dedi.


Köylere dönüşlerin önünde en büyük engelin asker olduğunu vurgulayan Karatay, şöyle devam etti: "Bu sene köylere dönüş ivme kazandı. Boşaltılan köylere geri dönen yurttaşlar bağ bahçelerini yeniden ektiler, hayvanlarını kendi köylerine getirerek otlatmaya başladı. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle köylerinde evler yapamadılar. Boşaltılan köylere dair askeriyenin kesin emri var, köye dönüşleri engelliyorlar. Buraya geldiğimizden bu yana bizi engellemeye çalıştılar." 

4 bin fidan tamamen yandı

Bu sene çok güzel bir bitki örtüsünün oluştuğunu ve bir sigara izmaritinin dahi yere düşmemesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerinin altını çizen Karatay, köye dönüşünden bu yana 4 bin fidan diktiğini söyledi. Yangınla birlikte 4 bin fidanın tamamen kül olduğunu belirten Karatay, aynı zamanda yüzlerce arısının öldüğünü ve arı kovanlarının ise çoğunun yandığını dile getirdi. Karatay, "Biz dişimizle tırnağımızla bir ağaç ekerken, atılan bir mermi ile milyonlarca ağıcın yanması bizi son derece üzüyor" diye konuştu. 

'Köylerinize dönün'

Karatay, köyleri boşaltılanlara "Köylerinize dönerek sahip çıkın" çağrısında bulundu. Bin kere yaksalar dahi köylerini terk etmeyeceğini kaydeden Karatay, bu toprakların kendilerine ait olduğunu söyledi./
BestaNüçe

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.