Aynı ayda gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 979 TL olarak gerçekleşti. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4 bin 944 TL idi.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"TÜRK-İŞ hesaplamasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 11 TL, yoksulluk sınırı ise 35 TL artış gösterdi. Yılın ilk beş ayı itibariyle artış tutarı sırasıyla 97 TL ve 314 TL olurken, son bir yılda artış tutarı ise aylık gıda harcamasında 154 TL ve yoksulluk sınırı tutarında 501 TL oldu.
Günümüzde geçerli olan net asgari ücret dört kişilik ailenin aylık gıda harcamasını karşılamaktan uzak kaldı. Bekar bir işçi için hesaplanan aylık yaşam maliyeti ile net asgari ücret arasındaki fark 507 TL olarak hesaplandı.
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Mayıs 2017 ayında şöyle gerçekleşti:
ASGARİ HARCAMA TUTARI ARTTI
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,70 oranında arttı.
Yılın ilk beş ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6,74 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11,18 oldu.
Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 4,15 olarak hesaplandı. Süt, yoğurt, peynir grubunda Ramazan öncesi fiyatlar aynı kalırken süt fiyatlarında ufak ayarlamalar ortalamayı etkilemedi.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay da artış gösterdi ve mutfak harcamasını artırdı (Et fiyatında görülen artış olmasaydı gıda fiyatlarında bu ay gerileme söz konusu olacaktı). Sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) ile tavuk fiyatı ise gene değişmedi. Balık fiyatı, mevsimin sona ermesi ve kültür balıklarının tezgahta yer almasıyla biraz artış gösterdi. Yumurtanın fiyatı bu ay aynı kaldı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları ortalamada fazla değişmedi.
Yaş sebze-meyve fiyatları tarla ürünlerinin pazarda görülmesiyle nispeten düşmeye başladı. Geçtiğimiz ay 4,17 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3,85 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki yaygın ve mevsim ürünleri esas alındı, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketimi toplam miktarından hareket edildi. Geçtiğimiz ay ortalama 4,08 TL olan sebze fiyatı bu ay 3,33 TL’ye gerilerken, geçen ay 4,50 TL olarak hesaplanan meyve ortalama kilogram fiyatı ise bu 4,81 TL’ye yükseldi. Bu artışta erik, şeftali, kayısı, Malta eriği gibi meyvelerin hesaplamada dikkate alınmaya başlanması etkili oldu. Pazarda birçok tezgahta kavun ve karpuz yer almasına karşın hesaplamalarda göz ardı edildi.
PİDE FİYATLARI ETKİLİ OLABİLİR
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta bu ay önemli bir değişiklik görülmedi. Ancak ramazan ayı nedeniyle, diğer illerde olduğu gibi Ankara’da da pide fiyatında artış söz konusu olacak. Bu artışın daha sonra ekmek fiyatına ne şekilde yansıyacağı henüz belirginlik kazanmadı.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı bu ay yine aynı kaldı, ayçiçekyağı fiyatı ise biraz arttı. Zeytin fiyatı hem siyah hem yeşil zeytin ortalamasında arttı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde sadece fıstık fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünlerinin fiyatı bu ay yine değişmedi. Bal, pekmez, şeker, tuz ve ıhlamur fiyatı da benzer biçimde değişmedi. Çay ortalama kilogram fiyatı ile salça fiyatında artış tespit edildi."