“BEŞ BİN ANNE FAYDALANACAK”
Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Harun Hasbi, projenin 2017’nin son çeyreğine kadar devam edeceğini belirterek,
“Proje kapsamında Bursa’da bin 750, İzmir’de bin 750, Antalya’da bin 500 olmak üzere toplam 5 bin mali destek ödemesinde bulunacağız. Faydalanıcı annelerin hak sahibi olabilmesi için bir işverenin yanında hizmet akdiyle beraber tam zamanlı olarak çalışmak üzere 5510 sayılı kanun kapsamında 4A çalışmaları gerekiyor. Yine faydalanıcı annelerin çocuklarına bakmak üzere 5510 kanun kapsamında 4A sigortalı olarak bir çocuk bakıcısını istihdam ettirmeleri gerekiyor. Kayıtlarımız 6 Temmuz itibariyle başladı ve 5 bin annemiz bundan faydalanabilecek. 82 bin üzerinde başvuru var fakat maalesef seçim kriteri olması için SGK üzerinden ilk başvurusunu yapan 5 bin annemiz bundan faydalanabilecek” dedi.
YEDEK LİSTELER HAZIRLANDI
Ön kayıt yaptırmaya hak kazanan faydalanıcı annelerin hak sahibi olma koşullarını yerine getirmemeleri durumunda 5 bin kişilik yedek liste hazırlandığını belirten Hasbi, koşulları yerine getirmeyen annelerin yerine yedek listeden annelerin kayıt yaptırabileceğini ifade etti.
“300-390 AVRO KARŞILIĞINDA TL ÖDEMESİ YAPILACAK”
Proje ile çocukların daha güvenli ve sağlıklı ev ortamında bakılacağına dikkat çeken Hasbi, şöyle konuştu: “0-24 ay yaş aralığında çocuğu olan faydalanıcı annelerimizin yanlarında çocuk bakıcısı istihdam etmeleri halinde 300 avro karşılığı TL tutarı üzerinden bir mali destek ödemesinden faydalanacaklar. Bunun yanında tabi eğer küçük çocuğuna bakan annemiz evde tek başınaysa yani evde baba yoksa ya da çocuğunuz engelliyse ya da çocuk bakıcısı sertifikalı bir bakıcı ise bu sefer 90 avro ekleyerek, 390 avro karşılığında bir mali destek ödemesinde bulunulacak. Bu da özellikle çocuk bakımı hizmetlerinin kurumsallaşması açısından ve küçük yaştaki çocuklarımızın kreş ortamı yerine daha güvenli, daha sağlıklı, uzmanların da tavsiye ettiği ev ortamında bakılmasını sağlayacaktır.”
“PROJE YASALAŞSIN BÜTÜN ANNELER YARARLANSIN”
Projeden yararlanmaya hak kazanan faydalanıcı annelerden muhasebe şefi olan Fatoş Azağı, projeden bütün annelerin faydalanması gerektiğini söyledi. Kendisini çok şanslı hissettiğini belirten Azağı, “Proje çok güzel ama bütün annelerin faydalanmalarını isteriz. Bunun için de yasalaşması gerekmekte ondan dolayı proje kapsamında kişi sayısı olarak değil de tamamen yasalaştığı zaman bütün annelerin faydalanmalarını isteriz. Bu durumda bütün anneler çalışma hakkını elde etmiş olur. O yüzden inşallah ilerleyen zamanlarda yasalaşmış olarak karşımıza çıkar” dedi.
Çalışan bir anne olarak çocuğunu daha güvenilir bir ortamda büyüteceği için çok mutlu olduğunu dile getiren Hülya Tosun ise çocukları birinci derece yakınlarına verme yolunun da açılmasını temenni ederek şunları söyledi: “0 ve 24 ay aralığı çok küçük bir yaş o yüzden ev ortamında bakılmasını istiyorum. Bu yönden projeyi çok olumlu buldum. Yalnız birinci derece yakınlara çocuğumuzu verememeye üzüldüm. Çünkü malum 0 ve 24 ay yaş aralığındaki bir çocuğu kalkıp da bir komşuna emanet edemiyorsun ki hele bu devirde hiç edemiyorsun.”
Proje kayıtlarında SGK personelinin gösterdiği ihtimamdan memnuniyet duyduğunu belirten Hatice Güngör de, “Çalışan bir anne olduğumuz için ve özel sektörde çalışan bir kişi olarak maddi yardım bizim için çok iyi olacak. Bize çok büyük katkısı olacak ve bakıcımın da sigortasını yapabilmek bizim için çok güzel bir şey. Sigortalı olarak çalışmasıyla hem bizim içimiz rahat edecek hem de ileri ki zamanda onun işine yarayacak” ifadelerini kullandı.İha