Rehberlik Uzmanı Nur Erdemli, hafta sonu yapılacak KPSS"ye girecek adayların yüzde 80'inin sınavda "Kopya çekileceği" kaygısı taşıdığına dikkat çekerken, Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı ise, birçok adayın Kopya çekileceği kaygısından psikolojisinin bozulduğunu belirtti.
22-23 Eylül'de yapılacak olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Önlisans ve Ortaöğretim sınavlarına hazırlanan adaylar, son dönemde yaptığı tüm sınavlarda "kopya" iddiaları ile gündeme gelen ÖSYM'ye güvenmiyor. Adaylar, yapılacak KPSS'de "Kopya çekileceği ya da Soruların sızdırılacağı" endişesinden emeklerinin boşa gideceğinin stresiyle sınava girmeye hazırlanıyor. Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde KPSS'ye hazırlanan önlisans mezunu Sait Zengin, İbrahim Eroğlu ve ortaöğretim mezunu Sidar Zengin binlerce işsiz gencin iş umudu olan bu sınavın Açık, şeffaf ve güvenilir bir şekilde yapılmasını istiyor. Türkiye'nin önde gelen dershaneler zincirinin İzmir şubesinde Rehberlik Uzmanı olarak çalışan Nur Erdemli, bu hafta sonu yapılacak KPSS girecek adayların yüzde 80'inin sınavla ilgili kaygıları olduğuna dikkat çekiyor. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı ise, birçok adayın sınavla ilgili kopya, soruların sızdırılması kaygısından dolayı psikolojisinin bozulduğuna işaret ediyor.
'Emeğimin karşılığını alamamaktan korkuyorum'
2011 yılında Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü"nden mezun olan ve 22 Eylül"de yapılacak KPSS Önlisans sınavına hazırlanan Sait Zengin, KPSS sınavlarındaki şifre, kopya ve soruların sızdırılması skandallarının, memur alımlarının yapıldığı senelerde yani 2010 ve 2012 yıllarında ortaya çıkmasının tesadüf olmadığına dikkat çekerek, bu çift senelerde alınan KPSS puanının direkt memur atamalarında kullanıldığını, bunu fırsat bilen bazı kesimlerin de bu sınavdaki soruları kendi yandaşlarına dağıtarak, kendilerine yakın kesimleri devletin kurumlarına yerleştirdiğine işaret ediyor. Bu yıl Temmuz ayında yapılan KPSS'de soruların sınav bitmeden internet sitelerinde yayınlanması ve yayınlanan soruların ÖSYM'nin "Master" kitapçığındaki sorularla aynı olmasının kendisinde hayal kırıklığı ve kaygı yarattığını ifade eden Zengin, "Yaklaşık iki yıldır büyük ümit ve hayallerle KPSS Önlisans sınavına hazırlanıyorum. KPSS soruları internette görünce, bu yıl büyük ümitlerle hazırlandığım KPSS Önlisans sınavında da kopya çekileceği, soruların birilerine verileceği endişesi ve kaygısını taşımaya başladım. Sınava konsantre olamıyorum, çünkü iki yıldır verdiğim emeğimin boşa gitmesinden korkuyorum" dedi.
'Sınavı adil, açık ve şeffaf yapın"
Bankacılık ve Sigorta Bölümü mezunu olan ve iki yıldır 22 Eylül'de yapılacak sınava hazırlanan İbrahim Eroğlu ise, gecesini ve gündüzüne katarak hazırlandığı KPSS"de emeğinin karşılığını alamamaktan korktuğunu ifade ederek, bu kaygının sınava hazırlanan birçok arkadaşında da olduğunu dile getirdi. Yüzbinlerce üniversite mezunu işsiz gencin olduğunu, bu gençlerin işsizlikten dolayı büyük bir bunalım ve travma geçirerek intihara sürüklendiklerine dikkat çeken Eroğlu, "Buradan hükümet ve ÖSYM yetkililerine sesleniyorum. Milyonlarca işsiz gencin geleceğini ilgilendiren ve iş umudu olan KPSS"nin açık, adil ve şeffaf şekilde yapılması için ellerinden gelenini yapmasını, sınavla ilgili kaygılarımızı gidermesini istiyoruz" diye belirtti.
'Geleceğimizle oynamasınlar'
23 Eylül tarihinde ortaöğretim düzeyinde yapılacak olan KPSS'ye hazırlanan Sidar Zengin ise, 2011 yılında yapılan ve şifre skandalının ortaya çıktığı YGS"ye girdiğini belirterek, "Bu sınavda şifre skandalının ortaya çıktığını öğrenince, moralim bozuldu. Aynı sınavın ikinci aşaması olan LYS'de de kopya çekileceğini düşünerek, büyük ümit ve emeklerle hazırladığım LYS sınavına girmek istemedim. Şifre skandalından dolayı maddi ve manevi anlamda yıprandım ve mağdur oldum" dedi. Temmuz ayında yapılan KPSS sorularının daha sınav bitmeden internet sitelerinde yayınlamasının, kendisinde 2011 yılında girdiği YGS"den sonra yaşadığı hayal kırıklığını hatırlattığını dile getiren Zengin, "2012 KPSS sınav sorularını internet sitesinde görünce ilk verdiğim tepki, "sınav sorularını satın alacak 25 bin TL param yok. Boşa emek harcıyorum zaten bu sınavı kazamayacağım." Ve sınava hazırlanmaktan vazgeçtim. Ailemin ve yakınlarım beni ikna edip ve bana destek vererek sınava tekrar hazırlanmama yardımcı oldu. Ama yine kaygılıyım. AKP ile cemaatle hiç bir ilişkim yok. Bundan dolayı da kaygılıyım. Geleceğimizle oynamasınlar" diye kaydetti.
'Sınava hazırlanan adayların yüzde 80'inin sınavla ilgili kaygıları var'
Türkiye'nin önde gelen dershaneler zincirinin İzmir şubesinde Rehberlik Uzmanı olarak çalışan Nur Erdemli de, rehberlik yardımında bulunduğu adayların çoğunun ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda ortaya çıkan "Kopya" iddialarından dolayı, ÖSYM'ye güvenmediğini ifade etti. KPSS"ye hazırlanan adayların, "Ben acaba sınavı kazanabilir miyim? Sınav soruları çalınacaksa çalışmama gerek yok. Sınava verdiğim emek ve harcadığım paralar boşuna gitti" gibi sınava karşı umutsuzluk, kaygı ve endişe içeren düşüncelerle kendilerine geldiğini aktaran Erdemli, kendileriyle görüşen adayların yaklaşık yüzde 80'inin sınavda "Kopya çekileceği" kaygısı taşıdığını gözlemlediklerini, adayların sınavla ilgili bu kaygılarını kaldırmak ve sınava motive etmek için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti. Sınava hazırlanan adayların umutlarını, gelecekleri ve hayallerini girecekleri bu sınava bağladığını, adayların girecekleri sınavla ilgili olumsuz düşüncelerinin hem kendilerini hem de velilerini üzdüğünü ifade eden Erdemli, bu gençlerin ülkenin geleceği olduğunu ve onların umudunu kaybetmemesi gerektiğini vurguladı.
'Sınava dayalı eğitim sistemi kaldırılmalı'
Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı da, ÖSYM'nin yaptığı sınavların güvenirliğinin tartışmalı ve sıkıntılı olduğu için insanların ÖSYM'ye olan güveninin kalmadığını ifade ederek, birçok adayın sınavla ilgili kopya, soruların sızdırılması kaygısından dolayı psikolojisinin bozulduğuna dikkat çekti. Sınava giren adaylara "kopyacı" muamelesi yapıldığını, bunun da adayları rencide ettiğini dile getiren Tunalı, ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda ortaya çıkan kopya olaylarının örgütlü bir faaliyet olduğunu, bunu bir adayın ya da öğretmenin yapamayacağına dikkat çekti. Sınava dayalı eğitim sisteminin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Tunalı, devletin işsiz gençleri istihdam etmeye yönelik politikalara yönelmesi ve desteklemesi gerektiğini ifade etti.
2 yılda 6 şaibeli sınav
* 2010 yılında yapılan KPSS "de 500"ü aşkın aday Eğitim Bilimleri testinde 120"de 120 doğru yaptı. Daha sonra KPSS Eğitim Bilimleri sınavı iptal edilerek, yenisi yapıldı.
* 2010 yılında yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı"nda 4 sorunun yanlış olduğu ortaya çıktı. Dava Danıştay"a kadar gitti. ÖSYM 1,5 yıl sonra soruların yanlış olduğunu kabul etti.
* 27 Mart 2011'de gerçekleştirilen YGS"de şifre skandalı patlak verdi. ÖSYM Başkanı Ali Demir önce bunu reddetti sonra "Şifre var kopya yok" dedi. Savcılık takipsizlik kararı verdi.
* 2011 Yurtdışı Yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75"i önceki yılın sorularıyla aynı çıktı sınav iptal oldu.
* 2012 KPSS "de 2. oturum devam ederken sabah sorulan sorular DİHA"da yayımladı. ÖSYM sızdırmayı reddetti. İnternete sızdırılan sorular ile ÖSYM'nin Master kitapçığında sorular aynı çıktı. Savcılık soruşturuyor.
* 6 Mayıs 2012"de yapılan kamuoyunda tartışma yaratan hakimlik ve savcılık sınavının ardından çeşitli iddialar ortaya atılınca ÖSYM Başkanlığı sınavın hem istatiksel veriler hem de kişisel bazda incelenmesi için bir inceleme komisyonu oluşturdu. ÖSYM, hâkimlik ve savcılık sınavını somut delil bulamadığı halde 8 çarpıcı tespite ulaşarak, sınavı iptal etmeye karar verdi. Sınav eşdeğer bir sınavla tekrarlanacak. DİHA
KPSS ADAYLARININ 'KOPYA' ENDİŞESİ!
KPSS ADAYLARININ 'KOPYA' ENDİŞESİ!
Yüksekova Güncel Yüksekova Güncel
Eğitim
KPSS Önlisans ve Ortaöğretim sınavlarına girecek olan adaylar, "Sınavda kopya çekileceği, "Soruların sızdırılacağı endişesini taşıyarak, sınava hazırlanıyor.