Harçların birinci öğretimlerde kaldırılmasının öğrencilerin sorunlarını çözmediğini belirten üniversite öğrencileri; barınma, ulaşım ve beslenme gibi temel ihtiyaçların öğrenciler için ciddi bir masraf olduğunu ve ailelerin çocuklarını okutabilmek için ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Öğrenciler, devletin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.
"Üniversite harçlarını kaldıracağız" diyen AKP Hükümeti'nin öğrencilerden alınan harçları yalnızca birinci öğretimler için kaldırması üniversite öğrencileri tarafından büyük tepki ile karşılandı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın canlı yayında yaptığı, "Harçları yalnızca birinci öğretimlerden kaldırdık, ikinci öğretimler harç ödemeye devam edecek. Çünkü ikinci öğretimler harç değil öğrenim ücreti ödüyor" açıklamasına büyük tepki gösteren üniversite öğrencileri, "Eğitimde eşitlik" talebiyle eylemlerine devam ederken, öğrenciler harçların kaldırılmasının öğrencilerin sorunlarını çözmediğine dikkat çekiyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Erkan Tosun, "Harçlar örgün öğretimler için kaldırıldı, ancak ikinci öğretimler harç ödemeye devam edecek. Ancak harçların kaldırılmasıyla öğrencilerin problemleri bitmiyor" dedi. Barınma, ulaşım ve beslenme gibi temel ihtiyaçların öğrenciler için ciddi bir masraf olduğunu belirten Tosun, örgün öğretimde harçların kaldırılmasının öğrencilerin yaşadıkları sorunun küçük bir kısmına karşılık geldiğine işaret etti.
'Öğrencilerin bütün problemleri çözüldü yalandan ibaret'
Barınma ihtiyacının öğrencilerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olduğunu dile getiren Tosun, "Yaklaşık sekiz yüz lira olan elektrik borcunu ödeyemediğimiz için eve haciz geldi. Hem evin kirasıyla hem de sekiz yüz liralık elektrik borcuyla boğuşuyoruz. Zaten yaşadığımız ev de yarı bodrum kat. Normal şartlar altında bir insanın yaşayabileceği bir yer değil" diye konuştu. "Harçlar kaldırıldı, öğrencilerin bütün problemleri" çözüldü söyleminin sadece "yalandan" ibaret olduğunu belirten Tosun, "Ben evden ayrılacağım ailem karşılayamadığı için. Devlet yurduna başvurdum, şu an yedekteyim bekliyorum. İstanbul'daki özel yurtlarda 4 ya da 6 kişilik odalara 500 ya da 600 lira gibi bir fiyat biçiyorlar. Böyle bir durumda evde ya da yurtta kalmışsın hiç bir şey fark etmiyor. İstanbul'daki özel yurtların çoğu cemaatin elinde olduğu için bazı zorunluluklar dayatılıyor insanlara, işin içine cemaat girdiği zaman iş değişiyor. Devlet yurtlarının kapasitesi de öğrencilerin ihtiyacını karşılamada yetersiz kalıyor. Birçok öğrenci barınma sıkıntısı çekiyor" diyerek, yaşadıkları sorunları anlattı.
Akbile yeni zam yapıldığını hatırlatan Tosun, "Aylık akbil 70 liraydı. Ben hatırlıyorum, İstanbul'a ilk geldiğimde akbil 50 liraydı. İki sene içinde 70 liraya çıktı. Bu sene de 75 lira oldu. Anadolu'dan gelmiş, babası işçi olan alt tabakadan bir insan bunları karşılayamıyor. Öğrenciler bu koşular altında sadece derslere gelip gidiyor, onun dışında da çoğu üniversite öğrencisi part-time ya da günlük işlerde çalışıyor" diye konuştu.
'Devlet elini taşın altına koymalı'
Ailelerin çocuklarını okutabilmek için ciddi sıkıntılar yaşadığını aktaran Tosun, devletin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. "Sadece harçların kaldırılmasıyla öğrenci problemleri çözülmez" diyen Tosun, öğrencilerin barınma problemine çözüm bulunması gerektiğinin altını çizerek, "Özel yurtların devlet yurdu haline getirilmesi gerekiyor. İstanbul'daki üniversiteler arasında en ucuz yemeği biz yiyoruz, ama diğer üniversitelerde bu konuyla ilgili sıkıntı yaşanmaya devam ediyor. Özellikle altını çizerek belirtiyorum, İstanbul gibi bir yerde ulaşım öğrenciler için ücretsiz olmalıdır" dedi.
'ÖTK'lar bizi temsil etmiyor'
İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencisi Deniz Kızıltan ise, ikinci öğretimde okuduğunu belirterek, "Bundan önce zaten daha fazla harç veriyorduk, örgünlerin harçlarını kaldırarak ikinci öğretimlere zam yaptılar, onun acısını da bizden çıkarttılar. Ayrıca harçların kaldırılması sıkıntıyı çözmez. Öğrencilerin barınma, ulaşım, beslenme gibi sorunları var, bunun üzerine bir de ikinci öğretimler harç ödüyor. Harçlar kalkmıyor, bunun üzerine bir de harçlara zam yapıldı. Bu durumun anlaşılması güç. Sonuçta biz de öğrenciyiz. Bütün bunların üzerine bir de zam yapılıyor ve çok mağdur oluyoruz" diye konuştu. Üniversitedeki Öğrenci Temsil Kurulları'nın (ÖTK) üniversite öğrencilerini temsil etmediklerini söyleyen Kızıltan, "ÖTK'lar bizim temsilcilerimiz olduklarını iddia ediyorlar, sonra da Jaguarlarıyla Başbakan ile görüşmeye gidiyorlar. Biz farklı sıkıntılar yaşıyoruz, onlar farklı yerden bakıyorlar. Bizi ifade etmiyorlar, sorunlarımızı yansıtmıyorlar" diye konuştu.DİHA
HARÇ SORUNLARI BİTİRDİ Mİ? ÖĞRENCİLER ANLATIYOR
HARÇ SORUNLARI BİTİRDİ Mİ? ÖĞRENCİLER ANLATIYOR
Yüksekova Güncel Yüksekova Güncel
Eğitim
"Üniversite harçlarını kaldıracağız" diyen AKP Hükümeti'nin öğrencilerden alınan harçları yalnızca birinci öğretimler için kaldırması üniversite öğrencileri tarafından büyük tepki ile karşılandı.