Yüksekova Güncel

Anadolu Üniversitesi'nde İmzacı 20 Akademisyene Görevden Uzaklaştırma

Eğitim

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladığı için görevden uzaklaştırılan 20 akademisyenden Yrd. Doç. Dr. Kara, Yrd. Doç. Yalçınoğlu kararı yorumluyor.

"Üniversitede Gülen cemaatiyle ilgili soruşturmada da açığa alınanlar var. Onları almışken sakıncalı gördüğü bizleri de aradan çıkarmak ya da kendi üzerine yönelen dikkati dağıtmak için görevden alınmış olabiliriz."

Görevden uzaklaştırılan akademisyenlerden Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Kara, uygulamayı böyle yorumluyor. Edebiyat Fakültesi'nden Yrd. Doç. Pelin Yalçınoğlu da soruşturmalarda karar çıkmamasına ve altı aydır tedbir gerektirmeyen bir durumdayken böyle bir uygulamayı beklemediklerini söylüyor.

Anadolu Üniversitesi’nden Barış İçin Akademisyenler’in (BAK) “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan 20 akademisyen 5 Ağustos'ta görevden uzaklaştırıldı. 

Akademisyenler, 5 Ağustos'un Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversite rektörlerine "Paralel Devlet yapılanması ile bağlantılı veya söz konusu örgüte destek ya da yardımcı olma durumu"yla ilgili işlem sonuçlarının teslim edilmesini son tarihi olmasına dikkat çekiyor. Bu nedenle bu uygulamayı kafa karışıklığı yaratma, hedef şaşırtma olabileceği şeklinde değerlendiriyor.

Görevden uzaklaştırmalar akademisyenler hakkında bildiriyi imzalamaları nedeniyle açılan soruşturmadan yaklaşık altı ay sonra alındı.

Rektör imzalı  uzaklaştırma kararında "657 sayılı kanunu 137. Maddesi* doğrultusunda 5 Ağustos itibariyle görevden uzaklaştırılmış bulunuyorsunuz" ifadesi yer aldı. 

Eskişehir Barış Akademisyenleri görevden almalara karşı saat 1230’da Anadolu Üniversitesi yunus Emre Kampüsü’nde basın açıklaması yapacağını duyurdu. Ancak Valilik, OHAL gerekçesiyle açıklamaya izin vermeyeceğini söyledi. Açıklama Eğitim Sen'de yapıldı

Barış İçin Akademisyenler ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) da Kaya'ya benzer bir yorum getirdikleri açıklamada akademisyenlerin derhal göreve iadesini istediler.

Kara: OHAL fırsatçılığı

Yrd. Doç. Dr. Uğur Kara,  14 yıldır öğretim üyesi. Bildiriyi imzalamaları nedeniyle 19 Ocak’ta soruşturma açıldığını, soruşturmanın henüz sonlanmadığını söylüyor

“Yazının tebliğ edildiği 20 kişinin barış bildirisi imzacısı olmasından görevden uzaklaştırmaların bizim soruşturmamız kapsamında olduğu sonucunu çıkarıyoruz.

“Rektör, soruşturma sürecini şeffaflıktan uzak yürüttü. Tebligat da dosyamızın akıbetine dair hiçbir şey demiyor. 

 “Görevden alma, soruşturmanın selameti için yapılır ve her zaman soruşturmanın başında olur. Şimdi, nihai karar kısmı hariç soruşturma tamamlandı. İfade alındı, mütalaa sunuldu. Böyle bir tedbirin uygulanması o kadar absürt ki.

“15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen cemaatine dönük operasyonun birçok yere uzanabileceğine ilişkin üniversite içinde bir şeyler duyuyoruz. Böyle bir korku kaygı içinde olanların kendileri üzerindeki ilgiyi dağıtma girişimi olabileceği şeklinde değerlendirme var. Genel manada bir OHAL fırsatçılığı.

“Görevden uzaklaştırılmalara karşı hukuki yolara başvurmayı düşünüyoruz. Rektörün de görevden almayı çok keyfi şekilde bir anlamda görevi kötüye kullanma çerçevesinde uyguladığını düşündüğümüzden kendisi hakkında idari soruşturma başlatılmasını talep edebiliriz.”

Yalçınoğlu: Karara itiraz edeceğiz

Yrd. Doç. Dr. Pelin Yalçınoğlu da sekiz yıldır Eğitim Fakültesi’nde öğretim üyesi. Soruşturmadan altı ay sonra görevden uzaklaştırılmalarını “anlam veremiyoruz” diye anlatıyor.

“Altı aydır tedbir gerektirmeyen durumdaydık demek ki. Şu anda yaşanan gelişmeler bizim de tedbir alınması gereken duruma dönüştüğümüzü görülüyor. Karara itiraz edeceğiz."  

Dört üniversiteden 34 imzacıya uzaklaştırma

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er 29 Temmuz'da yaptığı açıklamada Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu kurulduğunu ve 2239 akademisyen hakkında işlem başlatıldığını bildirdi. 

Anadolu Üniversitesi'ndeki uzaklaştırmalarla birlikte darbe girişimi sonrası dört üniversiteden 34 imzacı akademisyen görevden uzaklaştırıldı.

Tunceli Üniversitesi'nden iki, Hakkari Üniversitesi'nden iki ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden 10 imzacı akademisyen görevden uzaklaştırıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki akademisyenlerin göreve iade edileceği belirtildi, ilgili yazı bekleniyor. (BK)

* Görevden uzaklaştırma: Madde 137 – Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir.Bianet

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.