Yüksekova Güncel

'4+4+4 İPTAL EDİLSİN'

Eğitim

Eğitim alanında uygulamaya geçirilen ve tepkilerle karşılanan '4+4+4' sisteminin iptali için imza toplayan Eğitim Sen üyesi emekçiler, yeni eğitim yasasının bilimsel olmadığını belirterek, toplandıkları imzaları İstanbul Valiliği'ne teslim etti.

AKP Hükümeti tarafından uygulamaya geçirilen '4+4+4' eğitim sisteminin iptal edilmesi için imza toplayan Eğitim Sen üyeleri, topladıkları imzaları teslim etmek için Sultanahmet Meydanı'ndan İstanbul Valiliği'ne yürüdü.

Öğrenci velileri ve Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) aktivistlerinin de destek verdiği eylemde, "4+4+4'e karşı çocuklarımıza, geleceğimize sahip çıkıyoruz" pankartı açıldı. "Eğitimde yaşanan kaos karşısında sessiz kalmayacağız", "Savaşa değil eğitime bütçe" dövizleri taşıyan grup, "Seçmeli değil anadilde eğitim", "Emekçiye değil AKP'ye barikat", "Karanlığa teslim olmayacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atarak, Valilik önüne geldi.

Burada AYÖP adına konuşan Duygu Semiz, 4+4+4 eğitim sistemi ile kadrolu sınıf öğretmenlerinin norm kadro fazlası yapıldığını belirterek, "Çeşitli bakanlıklarda görevlendirilen öğretmenler geri çağırılarak, Türkiye'deki öğretmen açığı kapatılmaya çalışıyor. Ancak biz biliyoruz ki; oryantasyon eğitimine başlayan birinci sınıflar 60 kişilik sınıflarda eğitim görecek. Bu durum bize öğretmen açığının çocuklarımızın geleceğiyle oynanarak, giderilmeye çalışıldığını gösteriyor" diye konuştu.

'Olumsuz faturaların hesabı emekçilere kesilecek'

Semiz'in ardından eğitim emekçileri ve veliler adına açıklama yapan Eğitim Sen İstanbul Şubeleri Dönem Sözcüsü Mehmet Aydoğan, yeni eğitim yasası 4+4+4'ü, AKP Hükümeti'nin neo-liberal politikalarının ve toplum hedefinin bir inşasının adımı olarak gördüklerini belirtti.

Aydoğan, "Bu yasa bilimsel değildir. Özellikle 60-83 aylık çocukların aynı sınıflarda olmalarının çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından telafi edilemez sonuçlara yol açacaktır. Okulların fiziki durumları yetersizdir" diye konuştu. Yasaya ilişkin itirazlarını daha önce ifade ettiklerini hatırlatan Aydoğan, bir önceki eğitim yılına göre öğrenci sayısının yüzde 80 arttığına, ancak derslik sayısında gözle görünür bir artış olmadığına dikkat çekti. Okulların büyük bir kısmında boyama dışında hiçbir hazırlığın yapılmadığını ve bu okullar için ödenek ayrılmadığını belirten Aydoğan, "İmam Hatip Okulları için gösterilen çaba ilk ve ortaokullar için gösterilmemiştir. Velilerin kaygıları giderilmemiş, aksine daha da artmıştır" diye konuştu. Yeni eğitim yasası 4+4+4 ile öğretmenlerin norm fazlası kadroya dahil olup olmadığı konusunda belirsizlikler yaşadığını dile getiren Aydoğan, "Pedagojik formasyonumuza uygun olmayan okul öncesi müfredatını uygulamaya zorlanarak, olumsuz sonuçların faturası şimdiden eğitim emekçilerine kesilme hesabı yapılıyor" diye konuştu.

15 Eylül Ankara mitingine çağrı yapılan basın açıklaması, toplanan imzaların İstanbul Valiliği'ne teslim edilmesiyle sonlandırıldı.

Sultanahmet Meydanı'nda toplanan ve CHP İstanbul Milletvekilleri Nur Serter ile Süleyman Çelebi'nin de aralarında bulunduğu CHP üyeleri de İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyerek, yasaya itiraz dilekçelerini ve yasaya ilişkin bilgilendirme taleplerinin yer aldığı dosyayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti. DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.