Yüksekova Güncel

Yıkıma ve talana karşı direnenler

Dünyadan

Dünyanın onlarca yerinde mega projeler adı altında büyük soygunlar ve milyarları tekellere peşkeş çekmeler devam etmekte. İşte bu projelerden birisi de gündeme geldiği (1994) andan itibaren halk nezdinde büyük tepki alan ve adına yüzyılın projesi denilen Stuttgart 21’dir.

 KARA PERŞEMBENİN GELİŞİ

30 Eylül 2010, Perşembe günü orta öğrenim gençlerinin çağrısıyla binlerce genç ki bunların büyük bir kısmı çocuktu sayılan istasyonun önüne toplanmaya başladılar. Burada iki yüz yıllık ağaçlar kesilecekti. Yeşilin insanlık için neden gerekli olduğuna dair yazılar ağaçların dallarına asıldı. Eyaletin değişik şehirlerinden getirtilen polisler her an saldırmanın hazırlıkları içinde yerlerinde tepişip durdular. Eyalet Başbakanı CDU’lu Stefan Mappus’un talimatı ile yüzlerce polis bir anda kitleye saldırdılar.  Mühendis Dietrich Wagner’in bu saldırıda neredeyse iki göz kör olacaktı. Ve değişik yerlerinden yaralanan 400 kişi. Ve Stuttgart direniş tarihine kara perşembe diye not düşüldü.

HER 30 EYLÜL’DE YÜRÜYÜŞ

Polisin saldırısı toplumda büyük bir tepkiye neden oldu. Daha sonraları düzenlenen eylemlere katılım katbekat arttı. 58 yıllık CDU, eyalette iktidarı Yeşillere kaptırdı. Deyim yerindeyse Yeşiller hareketin tüm kazanımlarının üstüne oturarak daha önceleri karşı oldukları projeyi el altından desteklemeye başladılar.
Stuttgart’ta yaşayanlar bilir. Her pazartesi akşam saatleri 18.00 de yürüyüş yapılır. Gelenekselleşen bu yürüyüşün 290’ıncısını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Her pazartesi kimi zaman 2 bin kimi zaman ise 5 bin kişi inatla ve ısrarla ‘Oben Bleiben’ diye haykırmaya devam etmekte. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu Stuttgart olarak başından itibaren inisiyatifin içinde yer alarak Türkiyeli emekçilerin de yaşadıkları şehre sahip çıkmaları için çaba sarf ediyor.
Kara perşembenin 5. yılında bir kez daha binlerce kişi tren istasyonu alanında toplanarak tepkilerini dile getirdiler. Kültürel program sunularak konuşmalar yapıldı. Binlere seslenen konuşmacılar; Hegel, Kant, Zola, H.Heine, B.Brecht, F.Schiller’den ve Kızılderili özdeyişlerinden alıntılar yapmaktalar. Yedi bin kişinin katıldığı eylemde halk iki kola ayrılarak şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Stuttgart 21 karşıtı hareket denebilir ki Almanya’da en uzun süreli bir direniş olmaya aday. Yüzlerce ağaç kesildi. İnşaata çoktan başlanıldı. Ve bundan ötürü şehir trafiği tam bir keşmekeşlik içinde. Bu eylemlere destek verenlerin çoğunluğu orta tabakalardan ve eğitimli kesimlerden olmakla beraber toplumun diğer kesimlerinden katılımlar da yok değil. Doğayı, yeraltı su kaynaklarını ve tarihi koruma temelinde harekete geçenler Alman diline yeni bir deyim ‘Wutbürger-Öfkeli Vatandaş’ kazandırdılar.
290 haftadır kar, kış, tatil demeden her pazartesi yürüyenler Stuttgart 21 başlamış olsa da, biz haklıyız ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Direnişimiz karşılıksız kalmadı. Önemli denecek kadar kazanımlarımız oldu. Halk inisiyatifi, Çocuklarımıza onurlu bir tarih bırakmak istiyoruz demekte.  ‘Modern’ kapitalist dünyada mega projeler adı altında yapılan soygunlara sessiz kalınamayacağının en güzel örneklerinden birisidir Stuttgart 21 karşıtı hareket..Evrensel

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.