Sandalye sayısı 300 olan Yunan parlamentosunun oylamaya katılan 299 üyesinden 162’si yeni hükümete “evet” derken, 137 milletvekili “hayır” oyu kullandı.
Başbakan Tsipras , oylama öncesi yaptığı konuşmada, Yunanistan’da ilk defa bir hükümetin güvenoyu almadan ülkenin AB geleceğiyle ilgili zor bir sorunla başa çıkmak zorunda kaldığını belirterek, “Sadece Yunanistan’ın değil Avrupa’nın geleceği açısından da tarihi bir dönüm noktasında bulunuyoruz” dedi.
Yunanistan’ın borç konusunun ele alınacağı yarınki Eurogroup toplantısında Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in yanında tüm Yunan halkının da bulunacağını ifade eden Tsipras “Gelinen noktada artık geri dönüş yok” yorumunda bulundu.
Tsipras, Avrupa’nın bundan sonra kendi geleceğiyle ilgili alacağı kararlarında, “birlik halinde ilerlemek” ya da “ortamı korku ve istikrarsızlığa bırakmak” ikilemiyle karşı karşıya bulunduğunu savunarak, Yunanistan’ın bu konuda belirleyici rol oynadığını ifade etti.
Kammenos, bakanlığa ait 32,496 milyar avro tutarında mal varlığı bulunduğunu ancak bunların devletin kasasına katkısının sadece 1,1 milyon avroyla sınırlandığını açıkladı.
Yunanistan’ın borcu
Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan Troyka 2010 yılında Yunanistan’ı 240 milyar dolarlık yardım programı ile iflastan kurtarmıştı. Yardım programının süresi şubat ayının sonunda doluyor. Bu nedenle Yunanistan ile kreditörler arasında şubat sonuna kadar bir uzlaşmaya varılmış olması gerekiyor.
Borç programına son vermek istediğini ilan eden Tsipras hükümeti, borç silme yerine uluslararası kreditörlerin elindeki tahvilleri yeni tahvillerle takas etmeyi önermişti.
Parlamentoda SYRIZA’nın 149, Anamuhalefet Yeni Demokrasi’nin (ND) 76, Altın Şafak Partisi’nin (Hrisi Avgi) 17, Nehir (Potami) partisinin 17, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) 15, ANEL’in 13 ve Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) 13 milletvekili bulunuyor.İmc