Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki heyet temsil ediyor.
Zirvede yaklaşık bin NATO askerinin Rusya’ya karşı üç Baltık ülkesi ve Polonya’da konuşlandırılması, Karadeniz filosu, kara sınırlarında AWACS’ların (Airborne Warning And Control System) sayılarının artırılması, IŞİD ile mücadele, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı gibi konular ele alınacak.
İkili görüşmeler
Zirve'de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili görüşmeler yapması bekleniyor.
NATO - Rusya görüşmesi 13 Temmuz'da
Zirve öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Rusya Konseyi’nin 13 Temmuz’da Brüksel’de toplanacağını duyurdu. Rusya’nın NATO nezdindeki büyükelçisi Aleksander Gruşko ise, NATO Zirvesi’nde alınacak askeri kararların 13 Temmuz’daki toplantının temel gündemini oluşturacağı uyarısı yaptı.
Merkel de dün Federal Meclis’te yaptığı açıklamada, NATO’nun Rusya’ya karşı oluşturduğu caydırma stratejisine destek vermiş ama aynı zamanda Moskova ile diyalog çağrısı da yapmıştı. Merkel “Avrupa’da kalıcı güvenliğe Rusya’ya karşı olarak değil, Rusya ile birlikte ulaşabileceğimiz konusunda hemfikiriz” demişti.
Zirvede güvenlik önlemleri
Zirvenin düzenlendiği PGE Naradowy Stadyumu'nda bugün yoğun güvenlik önlemleri alındı. Stada çıkan yollar kapatılırken, helikopterler de zirvenin yapılacağı alanın üzerinde güvenlik uçuşu gerçekleştiriyor.
Zirvenin güvenliğinin havadan sağlanmasına Türkiye de destek veriyor.Fransa ve İngiltere'nin de desteklediği görevde, havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı, Polonya semalarında görev yapıyor. (Bianet)