Yüksekova Güncel

Eski AK Partili danışman: Parti sona erdi ve cenazeyi bekliyoruz

Dünyadan

İstanbul seçimlerinin sonuçları dış basında geniş yer bulmaya devam ediyor. İngiliz gazetesi Times'a konuşan eski bir AK Parti basın danışmanı, "Parti sona erdi ve şu anda cenazeyi bekliyoruz" yorumu yaptı.

  İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı zaferin, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikaları üzerindeki olası etkileri üzerine bir haber ve bir de başyazıya yer verdi.

Haberde, adı açıklanmayan eski bir AK Parti basın danışmanının “Parti sona erdi ve şu anda cenazeyi bekliyoruz” sözleri dikkat çekti.

‘SONUÇLAR, ERDOĞAN’A REFORM ÇAĞRISI ANLAMINA GELİYOR’

Gazete, dünya haberleri sayfalarında yer alan “İstanbul’u kaybettikten sonra Erdoğan’a reform çağrısı yapıldı” başlıklı haberde “İstanbul seçimlerinin yıllardan bu yana otoritesine vurulan en büyük darbe olduğu, partisinin Erdoğan’a reform çağrısı yaptığı” belirtiliyor.

‘PARTİ DEREBEYLİĞİNE VE AİLE İŞLETMESİNE DÖNDÜ’

“Erdoğan’ın AK Partisi’nde hummalı bir hasar kısıtlama gayreti yürütülüyor” denilen Hanna Lucinda Smith imzalı haberde, içeriden isimlerin Erdoğan’ın son üç yıldır kendi derebeyliğine ve aile işletmesine dönüştürdüğü partiyi reformdan geçirmesi gerektiğini söylediği” kaydediliyor.

“Seçim tekrarının Erdoğan tarafından memnuniyetle karşılandığı, rakibini sandıkta hile yapmakla suçladığı söylenirken, Erdoğan’ın son haftalarda, geçmişte birçok kez kendisine zafer kazandıran milliyetçi ve şoven duygulardan faydalanmak için uluslararası gerilimleri de yükselttiği” vurgulanıyor.

‘AVRUPA, 890 MİLYON EUROLUK FONU DURDURABİLİR’

Gazete, “ABD’yle Rusya’dan S-400 füze sistemleri alınması nedeniyle başlayan gerilimin haftalar içinde Amerikan ambargolarını getirebileceğini, AB’nin de Kıbrıs gazı konusundaki tartışmada geri adım atmayı reddetmesi nedeniyle geçen hafta ambargo uyarısı yaptığını” söylüyor. Bu ambargolar arasında büyük ihtimalle, yılda 890 milyon euroluk katılım öncesi fonlarının dondurulmasının da bulunduğunu söyleyen Times şöyle devam ediyor:

‘BERAT ALBAYRAK’IN YÜKSELİŞİ KAYIRMACILIK OLARAK GÖRÜLÜYOR’

“Her iki önlem de Türk ekonomisinin zayıflamasına yol açar ve Erdoğan’ın geçen Temmuz’da Maliye ve Hazine bakanlığına atadığı, damadı Berat Albayrak’ın önündeki sorunları çoğaltabilir. 41 yaşındaki Albayrak, Türk kamuoyunda olduğu kadar, hızla yükselişini açık bir kayırmacılık olarak gören AKP kadroları arasında da pek popüler değil. Kamuoyu yoklamaları, özellikle o görevdeyken ekonomik kriz derinleştiği için ülkenin en sevilmeyen isimlerinden biri olduğunu gösteriyor.”

ESKİ BASIN DANIŞMANI: CENAZEYİ BEKLİYORUZ

Haberde görüşlerine yer verilen ve adı açıklanmayan eski bir AKP basın danışmanı da “Tabii ki aldatılmışlık duygusu yaşıyoruz. AKP Türkiye’yi daha da demokratikleştirebilirdi. Daha sonra, farklı bir stratejinin aracı olarak kullanıldığını fark ettik. Parti sona erdi ve şu anda cenazeyi bekliyoruz” diyor.

İstanbul’un kaybının, “kâğıt üzerinde Erdoğan’ın değiştirilen anayasayla genişleyen cumhurbaşkanlığı yetkilerine zarar vermeyeceğini” söyleyen Times “ancak politikalarının aşındığını gösteriyor” diyor.

‘GÜL VE DAVUTOĞLU DARBE VURABİLİR’

Gazete ayrıca, aylardır yeni bir parti kurabilecekleri söylenen Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, kalan destek tabanından büyük bir parça kopartarak, Erdoğan’a ölümcül bir darbe vurabileceğini” kaydediyor.


Times “Sultana darbe” başlıklı başyazısında da, “Erdoğan şehirli seçmenlerin desteğini korumak istiyorsa, rotasını değiştirmek zorunda” diyor.

Dikkat çeken satırlar şöyle:

‘SEÇİMDEN BASKIYA KARŞI AYDINLANMA MESAJI ÇIKTI’

“Belediye başkanlığı seçimindeki zafer, cumhurbaşkanı ulusal kurumlara atamalar yapmaya, sıradan insanlardan uzak görünen yargısal ve bürokratik kararlar vermeye konsantre olduğu bir dönemde, kentlerin büyüyen gücünü yansıtıyor. İmamoğlu’nun Cumhuriyetçi Halk Partisi, sadece Erdoğan’ın partisinin 25 yıl sonra kaybettiği İstanbul’u değil, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya’yı kontrol ediyor. Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin modern cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana en etkili lideri mirasını korumak istiyorsa, modernleştirici köklerine geri dönmeli, kör parti sadakati yerine liyakati teşvik etmeli, tevazuunu geri kazanmalı ve asabi damadını maliye bakanlığına atama kararını yeniden düşünmeli.

2016’daki başarısız darbe girişiminden bu yana Türkiye eleştirel entelektüeller ve gazeteciler için tehlikeli bir yer oldu. Bu da değişmeli. Türkiye, daha fazla baskı değil, aydınlanmış bir hükümet çağrısında bulundu. Bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi dört yıl içinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında yapılacak. Erdoğan bu süreyi ülkeyi daha özgür ve müreffeh hale getirmek için kullanmalı. Zamanı fark ettiğinden daha hızlı doluyor olabilir.” (BBC Türkçe)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.