Yüksekova Güncel

Alman karikatüristler Erdoğan’ı fena ‘çizdi’

Dünyadan

Ankara’nın, IŞİD’e karşı hava saldırıları başlatacağını açıklamasının hemen ardından Kandil’in bombalanması, IŞİD üyelerine dönük gözaltı operasyonun başlatıldığının duyurulmasının ardından da HDP üyelerinin gözaltına alınmasına dönük tartışmalar devam ediyor. Türkiye’de yaşanan ‘savaş hali’ dünyanın gündeminde.

 Gazeteci Elmas Topçu, Diken.com.tr'de Alman karikatüristlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IŞİD kılıfı adı altında Kürtlere yaptığı baskıların resmedildiği karikatürleri derledi.

Topçu haberinde şöyle diyor:  "Alman politikacıların Erdoğan’ın izlediği strateji karşısındaki tepkileri artarken, Türkiye’deki Patriotların ve Alman askerlerin güvenliği de konunun öne çıkan bir diğer boyutu."

ERDOĞAN TEHLİKELİ OYUN OYNUYOR

"Yorum sütunlarına son günlerde ağırlıkla yansıyan genel görüş, ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tehlikeli bir oyun oynadığı, başkanlık hedefini engelleyen HDP’yi yok etmeye çalıştığı ve AKP’nin erken seçimle tek başına iktidar olmasının yolunu açacak bir hazırlığa giriştiği’ şeklinde özetlenebilir.

Hafta boyunca Almanca dergi veya gazetelerde yayınlanan karikatürlerde de ana konulardan biri Erdoğan ve Türkiye’nin PKK ile IŞİD’e yönelik hava saldırıları oldu. Bazılarını sizler için seçtik."

ARKADAKİ TANK

Jan Rieckhoff, 1950 Hamburg doğumlu. Zürih ve Sydney’de sanat eğitimi alan fotoğrafçı ve karikatürist, yıllarca Spiegel ve Stern için çizdi.

Hamburglu karikatürist, bu hafta Erdoğan’ı, arkasına bir tank gizlenmiş seçim afişi üzerinde çizdi.

Böylece Ankara’nın düzenlediği hava saldırılarının arkasında, erken seçim ve Erdoğan’ın ülkeye hükmetme hedefi taşıdığı ima edildi.

 

 

 

 

'BUGÜN NE GİYSEM'

Stuttgart’ta yaşayan Yunan kökenli sanatçı ve karikatürist Kostas Koufogiorgos’un çizimleri çok sayıda günlük gazete ve haftalık dergide yayınlanıyor. Bu hafta Erdoğan konulu çok sayıda karikatür çizen Koufogiorgos, 2012 yılında Almanya Siyasi Karikatür Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Koufogiorgos’un yukardaki karikatüründe, Erdoğan’ın kendi sorumluluk alanıyla sınırlı kalmayıp ülkede güvenlikten hava kuvvetlerine kadar birçok alanda gidişatı belirleyen tek kişi olduğu ima ediliyor. Karikatürde Erdoğan, kendi kendine ‘Bugün ne giysem’ diye soruyor. Gardrobunda da sultan kostümü, polis kostümü ve savaş pilotu kostümü görülüyor.

'ŞEYTANİ TERÖRİSTLERE KARŞI KUTSAL SAVAŞA HAZIR'

Bu karikatürde ise Koufogiorgos, Erdoğan’ı IŞİD militanı olarak çizmiş ve ağzından ‘Şeytani teröristlere karşı kutsal savaşa hazır’ baloncuğu çıkarmış.
Koufogiorgos, burada, iki IŞİD miltanının konuştuğu ve birinin “Erdoğan Kürtleri bombalıyormuş“ dediğini, diğerinin de “Nihayet bizim de artık hava kuvvetlerimiz var” diye sevindiği görülüyor.

MUHALEFETE BOMBA

Buradaki karikatürde ise Türk jetlerinin IŞİD, PKK ve Türkiye’deki muhalefete bomba yağdırdığı çizilmiş. Bununla Türkiye’deki operasyonlar ve tutuklamalar da ima ediliyor.

 

 

 

 

ASIL HALİFE

Slovak kökenli, Viyana’da yaşayan sanatçı ve karikatürist Marian Kamensky’nin çizimleri uzun yıllardır Zeit, Spiegel gibi Almanca medyada sıkça yer alıyor.
Yukarıdaki karikatürde Kamensky, asıl halifenin, bir Kürt’ü infaz eden IŞİD üyesinin omzuna elini atan Erdoğan olduğunu ima ediyor.
Kamensky, yukarıdaki karikatürde ise Erdoğan’ın zaten bir bacağını IŞİD’e kaptırdığını, Kürtlere dayanarak ayakta kalacağı diğer bacağına da kendisinin ateş ettiğini, böylece ayakta duracak hali kalmayacağını ima ediyor.

KÜRTLERE SEMPATİ

1955 doğumlu yazar ve karikatürist Barm Bengen de çok sayıda dergi ve günlük gazete için çizim yapan siyasi karikatür ustalarından.

Karikatürist bu çiziminde, sokakta karşılaşan iki Alman kadını sohbet ederken resmetmiş. Kadınlarından biri, alışverişten dönen diğerine, “Kürtlerin NATO’da olmaması çok yazık. Şimdi asıl onlar NATO desteği isteyebilirlerdi” diyerek, Alman kamuoyunun, hava saldırılarını ‘Kürtlere yönelik’ algıladığını ve kamuoyundaki genel kanının Kürtlere sempati duyma yönünde olduğuna gönderme yapıyor.

 

 

TABUTLARIN ÜZERİNDEN

Köln’den karikatürist, tarihçi ve siyasal bilimci Heiko Sakurei, genç kuşak siyasi karikatür çizerlerinden. 2009 yılında Almanya Başbakanı Angela Merkel hakkında da bir karikatür bandı çıkardı. Son yıllarda aylık Ciceo dergisinde veya onun internet sayfasında çizimleri sıklıkla yer alıyor. Bu karikatürde Sakurei, IŞİD’in yaptığı iddia edilen Suruç saldırısında ölenlerin tabutları üzerinde yürüyerek jete binen ve IŞİD’e karşı savaş başlatan bir Türkiye Cumhurbaşkanı resmetmiş.

'BİZE BİR DA DA YETER'

Sakurei, yandaki çiziminde ise Erdoğan ile NATO arasındaki bir telefon konuşmasını resmetmiş. Erdoğan, “…ve bu teröristleri bitireceğim” diyor. NATO komutanı ise “Terörist derken, IŞİD’den bahsediyoruz, değil mi?” diye soruyor. Erdoğan da “Onlar da” diyor. NATO’dan verilen yanıt ise baloncukta şöyle aktarılıyor: “Bize bir DA da yeter.”
Sakurei, bu karikatürde Türkiye’nin Kürt politikası ve çözüm süreci konusunda eleştirilmediğini ve bundan duyulan rahatsızlığı vurguluyor./Evrensel

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.