Yüksekova Güncel

ABD’den ‘eğit-donat’ üyelerinin kaçırılmasına kınama

Dünyadan

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye’ye gönderilen ilk birlikten 18 ‘eğit-donat’ üyesinin El Nusra tarafından kaçırılmasını kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bakanlık adına basına yaptığı açıklamada, Suriye’ye gönderilen ilk birlikten 18 ‘eğit-donat’ üyesinin El Nusra tarafından kaçırılmasını kınadı.

Toner, “Bazı muhalif liderlerin alıkonulmasına dair basındaki raporları gördük. Bu eylemi güçlü biçimde kınıyoruz” dedi. Toner, ancak bu “kaçırmanın” detaylarını bilmenin güç olduğunu ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da bazı liderlerin alıkonulduğuna dair basındaki haberleri gördüklerini ancak bunun eğit-donat programıyla alakalı olup olmadığı hakkında bir açıklama yapamayacağını söyledi. Earnest, “Sadece şunu teyit edebilirim ki bazı muhaliflerin tutulduğuna dair haberleri gördük” diye konuştu.

Eğit-donat programı

Eğit-donat programı, Türkiyeli yetkililerin açıklamasına göre, Suriye rejimine karşı savaşan grupların temel askeri yeteneklerini ve organizasyon kabiliyetlerini artırarak, kendilerini ve ellerindeki bölgeleri daha iyi koruyabilmelerini hedefliyor.

Programın amacının, IŞİD’e karşı da savaşmak olduğu da açıklandı.

Programın Türkiye ayağıyla ilgili mutabakat, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından 19 Şubat’ta Ankara’da imzalanmıştı.

Eğit-donat programı kapsamında yılda yaklaşık 5 bin 400 militanın eğitimi öngörülüyorİmc

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.